26.05.2011

Zapiekanka z kurczakiem

Składniki:
CIASTO: 
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1-2 łyżki wody
NADZIENIE:
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- zielona lub czerwona papryczka chili
- łyżka oleju
- 4 pomidory
- 100 ml wody
- pół ogórka
- mango
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- grillowany kurczak 
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj mąkę z masłem, kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim, najlepiej w malakserze. Wlej wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie podgrzej piekarnik do temperatury 225°C i przygotuj nadzienie. Obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę oraz oczyszczoną z pestek papryczkę, po czym podsmaż warzywa na oleju. Pokrój w kostkę pomidory i wrzuć je do pozostałych składników. Wlej wodę i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj do nadzienia pokrojonego w kostkę ogórka, a także pozbawione pestki mango. Dopraw całość solą i oregano. Zdejmij z kurczaka skórę, pokrój go na małe kawałki i dodaj do nadzienia. Następnie przełóż je do żaroodpornej formy o średnicy ok. 24 cm. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przykryj nim formę, dociskając brzegi. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 minut. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz