15.06.2011

6 PRZEPISÓW NA ZIMNE SOSY DO SAŁATEK

 

1) ZIOŁOWY  WINEGRET



Sos winegret jest dziełem francuskich kucharzy. W wersji podstawowej przyrządza się go ucierając 3 części oliwy (lub oleju słonecznikowego) z 1 częścią octu winnego. Gdy zacznie lekko gęstnieć, doprawia się go solą i pieprzem. Aby zrobić sos ziołowy, należy do sosu podstawowego dodać odrobinę estragonu, cząbru, natki lub szczypiorku. Doskonały jest również winegret wymieszany z czosnkiem lub drobno posiekaną cebulką. 



2) JOGURTOWY ŁAGODNY


Przyrządza się go ucierając szklankę jogurtu naturalnego z 2-3 łyżkami oliwy i odrobiną miodu, doprawia sokiem z cytryny. Smaczniejszy będzie z dodatkiem koniaku, posiekanych migdałów, pokrojonego (wcześniej sparzonego) selera lub łyżeczki soku z cebuli. 

3) CYTRYNOWY Z IMBIREM


Aby przygotować ten doskonały sos o lekko korzennym posmaku, należy wymieszać szklankę majonezu z 3 łyżkami soku cytrynowego i otartą skórką z połowy cytryny. Doprawia się go szczyptą imbiru (najlepiej świeżo utartego). 



4) MUSZTARDOWY ZE SZCZYPIORKIEM


Jest sosem dość ostrym, sporządzonym na bazie naturalnego jogurtu. Szklankę jogurtu należy rozprowadzić 4 łyżkami oliwy i wymieszać z 3 łyżkami musztardy. Dodatek drobniutko posiekanego białka lub orzechów odrobinę złamie ostry smak sosu. 



5) OSTRY Z CURRY


Jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny : dokładnie mieszamy szklankę majonezu z 3-4 ząbkami (pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę) czosnku. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę curry. Uważajmy, aby sosu nie przyprawić za mocno - już sam czosnek sprawi, że będzie on bardzo ostry. 


6) Z ROKPOLEM

Tym razem sos na bazie gęstej, kwaśnej śmietany. Aby go przygotować należy dokładnie zmiksować szklankę śmietany z 10 dag sera np rokpol,  dodać posiekaną i sparzoną cebulę, a następnie miksować dalej, aż masa uzyska jednolitą kremową konsystencję. Sos będzie smaczniejszy, jeżeli podczas ucierania dodamy do niego (kropla po kropli) 3-4 łyżki oliwy. 


SMACZNEGO

6 RULES FOR COLD salad dressings

1) HERB vinegar
Vinaigrette dressing is the work of French chefs. In the basic version it is prepared grating 3 parts olive oil (or sunflower oil) with 1 part vinegar. When he starts to thicken slightly, replaces it with salt and pepper. To make the herb sauce, is a basic sauce, add a little tarragon, savory, parsley or chives.It is also a perfect vinaigrette mixed with finely chopped garlic or onion.
2) Mild Yoghurt
Prepared him a cup of plain yogurt grating with 2-3 tablespoons of olive oil and a touch of honey, seasoned with lemon juice. Will be tastier with the addition of brandy, chopped almonds, chopped (formerly sparzonego) teaspoon celery or onion juice.
3) LEMON with ginger
To prepare the perfect sauce, slightly spicy flavor, mix a cup of mayonnaise with 3 tablespoons of lemon juice and abraded skin of half a lemon. It replaces a pinch of ginger (freshly grated is best).
4) mustard and chives
It is quite spicy sauce, prepared on the basis of natural yogurt. Cup of yogurt should be applied 4 tablespoons of olive oil and mix with 3 tablespoons of mustard. Appendix finely chopped nuts, protein, or a little spicy flavor sauce will break.
5) ACUTE With CURRY
It is relatively easy to prepare and very tasty: thoroughly mix a cup of mayonnaise with 3-4 cloves (chopped or crushed by przeciśniętego) garlic.We add a few drops of lemon juice and a pinch of curry powder. Let us be careful that the sauce is not too hard season - even the garlic will make it very spicy.

6) The RokpolThis time, thick-based sauce, sour cream. To prepare the glass thoroughly mix cream cheese with 10 grams of such Rokpol, add chopped onions and blanched, and then continue mixing until the mixture is uniform creamy consistency. The sauce will be tastier if the grating add to it (drop by drop) 3-4 tablespoons of olive oil.

ENJOY



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz