3.06.2011

Dorsz z przystani

Składniki:
60 dag filetów z dorsza, 2 duże cebule, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 łyzki oleju, 100 ml bulionu z warzyw, 1 pęczek  świeżego tymianku
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza umyć i osuszyć, delikatnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i posypać pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by przeszły przyprawami. Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, przygotowane filety obtoczyć w mące i smażyć po obu stronach, aż się zarumienią. Przełożyć do rondla, obłożyć cebulą, podlać bulionem i pozostałym sokiem z cytryny. Dorsza dusić pod przykryciem 20 minut. Kiedy będzie już gotowy, posypać umytym i posiekanym tymiankiem. 
Podawać z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. 

SMACZNEGO

Cod from the nearest
Ingredients:
60 grams of fillets of cod, 2 large onions, 3 tablespoons lemon juice, 2tablespoons flour, salt, pepper, 3 tablespoons oil 100 ml vegetable broth, 1bunch fresh thyme


Ingredients:
Cod fillets washed and dried, lightly drizzle with lemon juice, rub with salt andsprinkle with pepper. Allow to stand for one hour in a cool place, to continue through the spices. Cut the onion into thin slices. Heat oil in a frying pan, putcoat fillets in flour and fry on both sides until brown. Put it into a pan, wraponions, pour broth and remaining lemon juice. Cod simmer covered 20 minutes. When it's ready, sprinkle with chopped thyme and umytym.
Serve with french fries and sauerkraut.


ENJOY








SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz