25.05.2011

Trochę z dań rybnych



KARP  DUSZONY  Z  PIECZARKAMI

Składniki:
1kg karpia, 6-8 pieczarek, 1 czubata łyżka margaryny lub masła, łyżka mąki, 2 średnie cebule, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, przekroić wzdłuż ości, tak aby powstały dwa płaty. Każdy z nich podzielić na trzy części, jeszcze raz umyć, odsączyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Następnie kawałki ryby przełożyć do rondelka, dodać uprzednio oczyszczone, poszatkowane i usmażone pieczarki. Podlać ½ szklanki wody i dusić około 5-10 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
SMACZNEGO



FILETY  Z  MORSZCZUKA  Z  JARMUŻEM

Składniki:
1 i ½ szklanki wywaru z kości i jarzyn, ½ kg filetów z morszczuka, 1 szklanka ryżu, 1 łyżka margaryny, 2 łyżki mąki, 5 dkg jarmużu, mały kieliszek białego wina, 1 żółtko, ¼ szklanki śmietany, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Filety umyć, podzielić na 8 kawałków, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu. Z margaryny i 1 łyżki mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, zaciągnąć żółtkiem i śmietaną. Doprawić do smaku. Sos podzielić na dwie części. Do jednej dodać kieliszek białego wina, do drugiej – lekko sparzony, posiekany i przetarty przez sitko jarmuż. Ryż wyłożyć na talerze, ułożyć na nim po dwa kawałki ryby. Jeden kawałek zalać białym sosem, a drugi zielonym.
Dodatkiem do dania powinna być sezonowa surówka.
SMACZNEGO



FILETY  Z  DORSZA  PO  MARYNARSKU

Składniki:
½ kg filetów z dorsza, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera, 2 średnie cebule, 6-8 oliwek, 2 łyżki przecieru pomidorowego, mąka, ½ szklanki śmietany, 4 ziarnka ziela angielskiego, ½ listka laurowego, ostra papryka, olej, sół, zielona pietruszka.
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, posolić, posypać papryką, oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju. Jarzyny oraz cebulę pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do rondelka. Dodać trochę oleju, ziele, listek, sól, trochę papryki, przecier, ½ szklanki wody – całość dusić do miękkości. Pod koniec dodać oliwki, śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki oraz usmażone filety. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku sola.
Podawać z ziemniakami i posiekaną zieleniną.
SMACZNEGO



Carp stew with mushroomsIngredients:1kg carp, 6-8 mushrooms, 1 heaping tablespoon margarine or butter, a tablespoon of flour, 2 medium onions, salt, pepper
Ingredients:Carp cleaned of scales, gut, wash, cut off the head, slice along the bone, so that there are two lobes. Each of them divided into three parts, wash again, drain, season with salt, pepper, coat with flour and fry until golden brown.Then the pieces of fish to translate the saucepan, add the previously cleaned, shredded and fried mushrooms. Water ½ cup water and simmer about 5-10 minutes. Season to taste. Serve with potatoes and red cabbage salad.ENJOY

Fillets of hake with kale
Ingredients:1 and ½ cup of broth from the bones and vegetables, ½ kg hake fillets, 1 cup rice, 1 tablespoon margarine 2 tablespoons flour, 5 grams of kale, a small glass of white wine, 1 egg yolk, ¼ cup cream, salt and pepper.
Ingredients:Boil rice in sypko. Wash fillets, divide into 8 pieces, salt, pepper, coat with flour and fry in hot oil. The margarine and 1 tablespoon of flour to make a white roux, spread with a brew, pull the egg yolk and cream. Season to taste. Sos divided into two parts. For one to add a glass of white wine, the second - slightly sparzony, chopped, and chafed by stainer kale. Rice put on the plates and put on him after two pieces of fish. One piece pour white sauce and one green.In addition to food should be seasonal salad.ENJOY

Fillets of cod with seafood
Ingredients:Half a kilo of fillets of cod, 1 carrot, 1 parsley, a leek, a piece of celery, 2 medium onions, 6-8 olives, 2 tablespoons of tomato puree, flour, ½ cup cream, 4 grains of allspice, bay leaf ½, hot pepper, oil, salt, parsley.
Ingredients:Wash the fillets, season with salt pepper, sprinkle with flour and fry in hot oil.Vegetables and onion cut into thin crescents and toss it into a saucepan.Add a little oil, herb, leaf, salt, some pepper, puree, ½ cup of water - the whole simmer until tender. At the end add the olives, sour cream mixed with a little flour and fried fillets. Boil all together and season to taste with salt.Serve with potatoes and chopped greens.ENJOY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz