28.05.2011

Babeczki z pianką

Składniki  ciasta:
1 szklanka mąki, 2 i ½ łyżki cukru, 1/3 kostki masła lub margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka, trochę tartej skórki cytryny, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto – odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Potem ciasto rozwałkować i wykleić nim małe foremeczki do babek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Składniki  nadzienia:
2 czubate łyżki cukru, 1 całe jajko, 2 łyżki gęstej marmolady, trochę soku z cytryny, 1 łyżka rumu lub mała łyżeczka spirytusu, 2 białka (pozostałe od ciasta).
Sposób przyrządzenia:
Cukier z marmoladą i całym jajkiem ucierać około 20 minut. W trakcie ucierania dodawać po trochu sok z cytryny i rum. Na koniec dołożyć ubitą pianę z dwóch białek – delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do babeczek i całość lekko podpiec.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz