29.05.2011

Sernik z czekoladą lubiany przez dzieci

Składniki na 16 porcji:
Ciasto: 25 dag mąki, łyżeczka skórki startej z cytryny, łyżka cukru pudru, 10 dag masła, żółtko, tłuszcz do formy. 
Masa serowa: 75 dag półtłustego twarogu, 4 żółtka, 20 dag cukru pudru, torebka budyniu śmietankowego, łyżeczka aromatu śmietankowego, 10 dag rodzynek. 
Dekoracja: tabliczka czekolady deserowe (10 dag)
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder i masło, posiekać wszystko nożem. Wbić żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę. 
Masa serowa: twaróg zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i zmielonym twarogiem. Dodać budyń i aromat, zmiksować jeszcze raz. Wsypać opłukane wrzątkiem rodzynki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. 
Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 min. w temperaturze 200stopni. Nałożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec 50 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. 
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Polać sernik, ostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić na kwadratowe porcje. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz