07.06.2011

Dietetyczne potrawy z mięsa mielonego z ryb

Tak jak obiecałam, podam tylko niektóre z moich przepisów na dietetyczne, zdrowe i smaczne dania z mięsa mielonego z ryb. 

1) PULPETY  Z  RYBY

Składniki:
30  dag filetów z dorsza, 20 dag włoszczyzny, bułka, pół szklanki mleka, jedno białko, sól

Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny przygotować litr wywaru. Filety z dorsza z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę. Masę lekko osolić, wymieszać z białkiem ubitym na sztywną piane. Formować małe pulpety owalne lub okrągłe, gotować przez 20 min. w wywarze jarzynowym. 

SMACZNEGO
Potrawa zalecana przy schorzeniach wątroby i układu krążenia oraz w dietach cukrzycowych i odchudzających 

2) PULPETY  RYBNE W  GALARECIE

Składniki:
1 kg filetów rybnych, 3 cebule, 3 łyżki bułki tartej, jajko, 2 łyżki żelatyny, marchew, pół listka laurowego, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 łyżeczki sili, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:
2 cebule i marchew pokroić w plasterki ,  włożyć do rondla, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, wlać 1,5 litra wrzącej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Filety i trzecią cebulę dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Włożyć masę do miski, dodać resztę soli i pieprzu, cukier, tartą bułkę, jajko i ćwierć szklanki zimnej wody. Wyrobić na jednolitą , pulchną masę. Formować pulpety o średnicy około 4 cm, wkładać do wywaru i gotować pod przykryciem 30 min. na bardzo małym ogniu. Podczas gotowania ostrożnie zamieszać. Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Pulpety i marchew przełożyć do głębokiej salaterki. Rozpuścić żelatynę w połowie szklanki zimnego wywaru (ilość żelatyny zgodnie ze sposobem przyrządzenia na opakowaniu). Litr wywaru przecedzić do czystego garnka i połą
czyć z żelatyną. Przecedzić ponownie i wlać do salaterki z pulpetami. Oziębić. Podawać z chrzanem, sosem tatarskim i białym pieczywem. 

SMACZNEGO
Mięsa mielone z ryb lubią  sporą ilość posiekanej zielonej pietruszki. 


As promised, I give some of my recipes for diet, healthy and tasty dishes of minced meat with fish.
1) Meatballs With FISH
Ingredients:30 grams of fillets of cod, 20 grams of carrots, bread, half a cup of milk, a protein, salt
Ingredients:From the greens to prepare liter broth. Fillets of cod soaked in milk and squeeze roll pass through the clipper. The mass of salt lightly and mix with a protein beaten stiff. Form a small oval or round meatballs and cook for 20 minutes. in the vegetable broth.
ENJOYFood recommended for liver and cardiovascular and diabetic diets and weight loss

2) fish balls in aspic
Ingredients:1 kg fish fillets, 3 onions, 3 tablespoons of bread crumbs, egg, 2 tablespoons of gelatin, carrot, bay leaf half, three grains of allspice, 2 teaspoons of silicone, tsp pepper, tsp salt
Ingredients:2 onions and carrots cut into slices, put into a saucepan, add bay leaf, allspice, half a teaspoon of pepper, a teaspoon of salt, pour 1.5 liters of boiling water, cover and cook over low heat. Fillets and third double-grind the onions in a meat grinder. Put the mixture into a bowl, add the remaining salt and pepper, sugar, breadcrumbs, egg, and a quarter cup of cold water.Knead on a uniform, plump mass. Shape balls with a diameter of about 4 cm, placed in the broth and cook, covered 30 minutes. on very low heat.When cooking, stir carefully. Assemble the heat, season with salt and pepper and cool. Meatballs and carrots to translate into a deep bowl.Dissolve the gelatine in half a glass of cold brew (the amount of gelatin according to the method of preparation on the package). Liter of broth into a clean pot strain and the combinedczyce gelatin. Strain again and pour into a bowl of meatballs. Cool. Serve with horseradish, tartar sauce and white bread.
ENJOYMinced meat fish like a large amount of chopped parsley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz