9.06.2011

Dalej kuchnia rybna

 DORSZ W LEKKIM SOSIE MUSZTARDOWYM

Składniki na 4 porcje:
80 dag odfiletowanego dorsza, 60 dag niedużych ziemniaków, 50 dag marchwi, sok z 2 cytryn, 1 główka sałaty, 1 pęczek koperku, 1 cebula, 20 dag śmietany kremówki, 15 dag naturalnego jogurtu, 3 łyżki margaryny, 1-2 łyżki pikantnej musztardy, 1 łyżka octu z białego wina, cukier, sól, biały pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Umyć rybę, skropić sokiem z cytryny, posolić, pokroić na 12 kawałków. Zetrzeć na tarce marchew. Umyć sałatę, odłożyć 4 największe liście. resztę porwać na kawałki, wymieszać z marchewką. Zmieszać jogurt z octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozgrzać na patelni łyżkę margaryny, usmażyć obrane ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem. Na drugiej patelni usmażyć rybę. Pokroić cebulę, zeszklić na tłuszczu. Zaciągnąć śmietaną, zagotować, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Rozłożyć rybę i ziemniaki na talerzach, polać sosem musztardowym. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, polać sosem z jogurtu.  

SMACZNEGO

Cod in a light mustard sauce
Ingredients for 4 servings:
80 dag odfiletowanego cod, 60 grams small potatoes, 50 grams of carrotjuice from 2 lemons, 1 head of lettuce, 1 bunch dill, 1 onion, heavy cream 20grams, 15 grams of yogurt, 3 tablespoons margarine 1-2 tablespoons spicymustard 1 tablespoon white wine vinegar, sugar, salt, white pepper.

Ingredients:
Boil potatoes in their skins. Wash the fish, drizzle with lemon juice, salt, and cut into 12 pieces. Grate the carrots. Wash the lettuce, put the 4 biggest list.grab the rest in pieces, mix with carrots. Mix the yogurt and vinegar, season with salt, pepper and sugar. Heat a tablespoon of margarine in a frying pan,fry the peeled potatoes, sprinkle with chopped dill. On the other pan fry the fish. Cut the onion, fry in fat. Engage the cream, bring to the boil, season with salt, pepper and mustard. Spread the fish and potatoes on the plates,pour sauce and mustard. Arrange salad on lettuce leaves, pour over theyogurt sauce.

ENJOY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz