29.05.2011

Jabłka zapiekane w biszkopcie

Składniki:
5 jabłek, 3 dag masła, 2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, 8 dag cukru, 2 łyżki wody, pół szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przyrządzenia:
Naczynie do zapiekania wysmarować dość grubo masłem, posypać tarta bułką. Obrane jabłka wydrążyć, można w miejsce wydrążonych gniazd nasiennych wsypać po łyżce cukru lub miodu, ułożyć w naczyniu. Utrzeć żółtka z cukrem i wodą, ubić sztywną pianę z białek, dodać mąkę. Wymieszanym ciastem biszkoptowym zalać jabłka,  wstawić do upieczenia. Upieczone posypać cukrem pudrem. Jeść na gorąco lub na zimno. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz