28.05.2011

Sztuka mięsa po domowemu





Składniki:
0,5 – 0,6 kg chudego mięsa, 1 marchew, 1 pietruszka, mały por, kawałek selera, 1 cebulka, ½ cytryny, 1 czubata łyżka mąki, łyżka tłuszczu, łyżeczka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ liścia laurowego, sól, cukier, zielona pietruszka, 6-8 ziemniaków.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zalać około 6 szklankami wody – wolno gotować razem z oczyszczonymi i umytymi jarzynami oraz cebulą i przyprawami. Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i gdy wystygną pokroić w plastry o ½ cm grubości.
Z tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją z 1 i ½ szklanki rosołu lub bulionu (płyn musi być dość gęsty) – dodać sól, cukier i sok z cytryny.
Ugotowane mięso pokroić w plastry lub kostki, dodać ziemniaki i sos. Wszystko lekko podgrzać. Na koniec wlać śmietanę rozbitą z żółtkiem. Doprawić do smaku i przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Dodatkiem do dania może być surówka z marchwi i jabłka.
SMACZNEGO


Piece of meat after the pet


Ingredients:
0.5 - 0.6 kg of lean meat, 1 carrot, 1 parsley, a small leek, a piece of celery,1 onion, ½ lemon, 1 heaping tablespoon of flour, a tablespoon of fat, teaspoon of sugar, ½ cup sour cream, 1 egg yolk, 2 grains allspice, ½ bay leaf, salt, sugar, parsley, 6-8 potatoes.


Ingredients:
Wash the meat and pour about 6 cups of water - not to cook with purifiedand unwashed vegetables and onions and spices. Wash the potatoes welland cook in the shell, then peel and when they grow cold cut into slicesabout ½ cm thick.
The fat and flour roux to make a clear, spread it with 1 and ½ cup of broth orbouillon (the liquid must be quite thick) - add salt, sugar and lemon juice.
Cooked meat cut into slices or cubes, add potatoes and gravy. All gently.Pour the cream at the end of the yolk broken. Season to taste before servingand sprinkle with parsley.
In addition to the dishes can be vegetable salad with carrots and apples.
ENJOY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz