Składniki:
3 pomidory (25 dag), 1 czerwona papryka (20 dag), 1 cebula (10 dag), 10 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego, 10 dag kiełbasy lub dowolnej wędliny, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do przybrania szczypiorek lub natka pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Kiełbasę p[okroić w kostki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać kiełbasę oraz paprykę i smażyć 5 min. Następnie włożyć pomidory, smażyć 2 min., po czym wbić jajka, dodać zioła prowansalskie oraz żółty ser. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż ser się roztopi. Potrawę podzielić na porcje i posypać zieleniną.
Podawać z białym pieczywem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz