30.05.2011

Warzywa z żółtym serem i jajkami

Składniki:
3 pomidory (25 dag), 1 czerwona papryka (20 dag), 1 cebula (10 dag), 10 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego, 10 dag kiełbasy lub dowolnej wędliny,  2 jajka, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do przybrania szczypiorek lub natka pietruszki. 
Sposób przyrządzenia:
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Kiełbasę p[okroić w kostki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.  Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać kiełbasę oraz paprykę i smażyć 5 min. Następnie włożyć pomidory, smażyć 2 min., po czym wbić jajka, dodać zioła prowansalskie oraz żółty ser. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż ser się roztopi. Potrawę podzielić  na porcje i posypać zieleniną. 
Podawać z białym pieczywem. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz