Składniki na 16 porcji:
Ciasto: 25 dag mąki, łyżeczka skórki startej z cytryny, łyżka cukru pudru, 10 dag masła, żółtko, tłuszcz do formy.
Masa serowa: 75 dag półtłustego twarogu, 4 żółtka, 20 dag cukru pudru, torebka budyniu śmietankowego, łyżeczka aromatu śmietankowego, 10 dag rodzynek.
Dekoracja: tabliczka czekolady deserowe (10 dag)
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder i masło, posiekać wszystko nożem. Wbić żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.
Masa serowa: twaróg zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i zmielonym twarogiem. Dodać budyń i aromat, zmiksować jeszcze raz. Wsypać opłukane wrzątkiem rodzynki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 min. w temperaturze 200stopni. Nałożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec 50 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Polać sernik, ostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić na kwadratowe porcje.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz