30.05.2011

Piersi kurczaka zapiekane z rokpolem

Składniki:
80 dag piersi kurczaka, 25 dag sera rokpol, 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić w poprzek w cienkie plastry (nie solić). Ser także pokroić w cienkie plasterki. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami mięso oraz ser (aż do wyczerpania składników: na wierzchu powinien być ser). Naczynie przykryć i wstawić na 30-35 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni. 
Zapiekankę podawać pokrojoną w trójkąty, jak tort, z ziemniakami z wody i zieloną sałatą. 

SMACZNEGO

Warzywa z żółtym serem i jajkami

Składniki:
3 pomidory (25 dag), 1 czerwona papryka (20 dag), 1 cebula (10 dag), 10 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego, 10 dag kiełbasy lub dowolnej wędliny,  2 jajka, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do przybrania szczypiorek lub natka pietruszki. 
Sposób przyrządzenia:
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Kiełbasę p[okroić w kostki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.  Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać kiełbasę oraz paprykę i smażyć 5 min. Następnie włożyć pomidory, smażyć 2 min., po czym wbić jajka, dodać zioła prowansalskie oraz żółty ser. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż ser się roztopi. Potrawę podzielić  na porcje i posypać zieleniną. 
Podawać z białym pieczywem. 

SMACZNEGO

29.05.2011

Jabłka zapiekane w biszkopcie

Składniki:
5 jabłek, 3 dag masła, 2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, 8 dag cukru, 2 łyżki wody, pół szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przyrządzenia:
Naczynie do zapiekania wysmarować dość grubo masłem, posypać tarta bułką. Obrane jabłka wydrążyć, można w miejsce wydrążonych gniazd nasiennych wsypać po łyżce cukru lub miodu, ułożyć w naczyniu. Utrzeć żółtka z cukrem i wodą, ubić sztywną pianę z białek, dodać mąkę. Wymieszanym ciastem biszkoptowym zalać jabłka,  wstawić do upieczenia. Upieczone posypać cukrem pudrem. Jeść na gorąco lub na zimno. 

SMACZNEGO

Sernik z czekoladą lubiany przez dzieci

Składniki na 16 porcji:
Ciasto: 25 dag mąki, łyżeczka skórki startej z cytryny, łyżka cukru pudru, 10 dag masła, żółtko, tłuszcz do formy. 
Masa serowa: 75 dag półtłustego twarogu, 4 żółtka, 20 dag cukru pudru, torebka budyniu śmietankowego, łyżeczka aromatu śmietankowego, 10 dag rodzynek. 
Dekoracja: tabliczka czekolady deserowe (10 dag)
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder i masło, posiekać wszystko nożem. Wbić żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę. 
Masa serowa: twaróg zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i zmielonym twarogiem. Dodać budyń i aromat, zmiksować jeszcze raz. Wsypać opłukane wrzątkiem rodzynki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. 
Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 min. w temperaturze 200stopni. Nałożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec 50 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. 
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Polać sernik, ostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić na kwadratowe porcje. 

SMACZNEGO

28.05.2011

Babeczki z pianką

Składniki  ciasta:
1 szklanka mąki, 2 i ½ łyżki cukru, 1/3 kostki masła lub margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka, trochę tartej skórki cytryny, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto – odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Potem ciasto rozwałkować i wykleić nim małe foremeczki do babek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Składniki  nadzienia:
2 czubate łyżki cukru, 1 całe jajko, 2 łyżki gęstej marmolady, trochę soku z cytryny, 1 łyżka rumu lub mała łyżeczka spirytusu, 2 białka (pozostałe od ciasta).
Sposób przyrządzenia:
Cukier z marmoladą i całym jajkiem ucierać około 20 minut. W trakcie ucierania dodawać po trochu sok z cytryny i rum. Na koniec dołożyć ubitą pianę z dwóch białek – delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do babeczek i całość lekko podpiec.
SMACZNEGO

Sztuka mięsa po domowemu





Składniki:
0,5 – 0,6 kg chudego mięsa, 1 marchew, 1 pietruszka, mały por, kawałek selera, 1 cebulka, ½ cytryny, 1 czubata łyżka mąki, łyżka tłuszczu, łyżeczka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ liścia laurowego, sól, cukier, zielona pietruszka, 6-8 ziemniaków.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zalać około 6 szklankami wody – wolno gotować razem z oczyszczonymi i umytymi jarzynami oraz cebulą i przyprawami. Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i gdy wystygną pokroić w plastry o ½ cm grubości.
Z tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją z 1 i ½ szklanki rosołu lub bulionu (płyn musi być dość gęsty) – dodać sól, cukier i sok z cytryny.
Ugotowane mięso pokroić w plastry lub kostki, dodać ziemniaki i sos. Wszystko lekko podgrzać. Na koniec wlać śmietanę rozbitą z żółtkiem. Doprawić do smaku i przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Dodatkiem do dania może być surówka z marchwi i jabłka.
SMACZNEGO


Piece of meat after the pet


Ingredients:
0.5 - 0.6 kg of lean meat, 1 carrot, 1 parsley, a small leek, a piece of celery,1 onion, ½ lemon, 1 heaping tablespoon of flour, a tablespoon of fat, teaspoon of sugar, ½ cup sour cream, 1 egg yolk, 2 grains allspice, ½ bay leaf, salt, sugar, parsley, 6-8 potatoes.


Ingredients:
Wash the meat and pour about 6 cups of water - not to cook with purifiedand unwashed vegetables and onions and spices. Wash the potatoes welland cook in the shell, then peel and when they grow cold cut into slicesabout ½ cm thick.
The fat and flour roux to make a clear, spread it with 1 and ½ cup of broth orbouillon (the liquid must be quite thick) - add salt, sugar and lemon juice.
Cooked meat cut into slices or cubes, add potatoes and gravy. All gently.Pour the cream at the end of the yolk broken. Season to taste before servingand sprinkle with parsley.
In addition to the dishes can be vegetable salad with carrots and apples.
ENJOY

26.05.2011

Zapiekanka z kurczakiem

Składniki:
CIASTO: 
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1-2 łyżki wody
NADZIENIE:
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- zielona lub czerwona papryczka chili
- łyżka oleju
- 4 pomidory
- 100 ml wody
- pół ogórka
- mango
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- grillowany kurczak 
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj mąkę z masłem, kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim, najlepiej w malakserze. Wlej wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie podgrzej piekarnik do temperatury 225°C i przygotuj nadzienie. Obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę oraz oczyszczoną z pestek papryczkę, po czym podsmaż warzywa na oleju. Pokrój w kostkę pomidory i wrzuć je do pozostałych składników. Wlej wodę i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj do nadzienia pokrojonego w kostkę ogórka, a także pozbawione pestki mango. Dopraw całość solą i oregano. Zdejmij z kurczaka skórę, pokrój go na małe kawałki i dodaj do nadzienia. Następnie przełóż je do żaroodpornej formy o średnicy ok. 24 cm. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przykryj nim formę, dociskając brzegi. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 minut. 
SMACZNEGO

Dorsz w śmietanie

Składniki:
60 dkg filetów z dorsza,  sól,  spora cebula, 2 dkg tłuszczu (do cebuli), jajko, łyżka tartej bułki, łyżka mąki, 3 łyżki oleju, 3/4 szklanki śmietany, zielenina
Sposób przyrządzenia:
Filety posolić. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć, zdjąć z ognia, wystudzić. Dodać jajko, wymieszać. Osolone filetymoczyć w masie jajecznej z cebulą, otaczać w bułce wymieszanej z mąką i smażyć. Następnie zalać je śmietaną i tylko raz zagotować. Posypać obficie siekaną zieloną pietruszką lub koprem. 
Podawać z ziemniakami i surówką.  
SMACZNEGO

Cod in sour cream
Ingredients:
60 ounces cod fillets, salt, a large onion, 2 grams of fat (the onion), an egg, a tablespoon of breadcrumbs, a tablespoon of flour, 3 tablespoons oil, 3 / 4 cup cream, greens


Ingredients:
Fillets, season with salt. Fry finely sliced ​​onions, remove from heat, cool.Add egg and mix. Filetymoczyć salted egg weight with onions, surround with bread mixed with flour and fry. Then they pour cream and boil once. Sprinkleplenty of chopped parsley or dill.
Serve with potatoes and salad.
ENJOY

Zawijanki z mielonego mięsa z pieczarkami

Składniki:
50 dkg mielonego mięsa, bułka, jajko, cebula, sól, pieprz, 10 pieczarek, tarta bułka, tłuszcz (w tym nieco masła)
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone wyrobić z dodatkami i podzielić na 5 porcji. Umyte pieczarki drobno pokrajać,  podsmażyć na tłuszczu, a następnie zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę stopionego masła. Nadzienie z pieczarek ułożyć na placuszkach z masy mięsnej, starannie zlepić i uformować kotlety, otoczyć je w bułce tartej i usmażyć.    
SMACZNEGO

Zawijanki from minced meat with mushrooms
Ingredients:
50 grams of minced meat, bread, egg, onion, salt, pepper, 10 button mushrooms, bread crumbs, fat (including a bit of butter)
Ingredients:
Minced meat with additives to form and divide into 5 portions. Rinse themushrooms finely cut, fry in fat, then remove from heat and add a teaspoon of melted butter. Mushroom Stuffing arrange the fritters from the mass ofmeat, carefully stick together and form cutlets, wrap them in bread crumbsand fry.
ENJOY

Pasta z mięsa i margaryny

Składniki:
1/2 kostki margaryny, mała cebula lub 2 ząbki czosnku, sól, odrobina mielonego pieprzu, 2 łyżki zmielonego - ugotowanego mięsa, zielenina. 
Sposób przyrządzenia:
Drobno pokrojoną cebulę lub czosnek podsmażyć na łyżeczce margaryny, wystudzić. Gotowane mięso zmielić w maszynce. Rozetrzeć zmiękczona margarynę, dodać mięso, cebulę lub czosnek, drobno posiekana zieleninę i przyprawy do smaku. Wymieszać i dość mocno schłodzić w lodówce. Smarować pieczywo przekładając plastrami ogórka lub listkami sałaty. 

SMACZNEGO

Pasta do chleba z wędzonej ryby

PASTA DO CHLEBA Z WĘDZONEJ RYBY

Składniki:
25 dkg wędzonej ryby, 3 jajka, 3 łyżki oleju, pęczek szczypioru lub zielonego kopru, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane na twardo jajka posiekać. Obrana ze skóry i ości rybę dodać do jajek razem z drobno pokrajana zieleniną, olejem i   
przyprawami, wymieszać. 
SMACZNEGO

PASTA FOR BREAD With Smoked fish
Ingredients:
25 grams of smoked fish, 3 eggs, 3 tablespoons oil, a bunch of chives orgreen fennel, salt and pepper to taste
Ingredients:
Hard-boiled eggs chopped. Peeled from the skin and bones add to the fisheggs along with finely chopped greens, oil and
spice mix.
ENJOY

25.05.2011

Trochę z dań rybnych



KARP  DUSZONY  Z  PIECZARKAMI

Składniki:
1kg karpia, 6-8 pieczarek, 1 czubata łyżka margaryny lub masła, łyżka mąki, 2 średnie cebule, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, przekroić wzdłuż ości, tak aby powstały dwa płaty. Każdy z nich podzielić na trzy części, jeszcze raz umyć, odsączyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Następnie kawałki ryby przełożyć do rondelka, dodać uprzednio oczyszczone, poszatkowane i usmażone pieczarki. Podlać ½ szklanki wody i dusić około 5-10 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
SMACZNEGO



FILETY  Z  MORSZCZUKA  Z  JARMUŻEM

Składniki:
1 i ½ szklanki wywaru z kości i jarzyn, ½ kg filetów z morszczuka, 1 szklanka ryżu, 1 łyżka margaryny, 2 łyżki mąki, 5 dkg jarmużu, mały kieliszek białego wina, 1 żółtko, ¼ szklanki śmietany, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Filety umyć, podzielić na 8 kawałków, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu. Z margaryny i 1 łyżki mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, zaciągnąć żółtkiem i śmietaną. Doprawić do smaku. Sos podzielić na dwie części. Do jednej dodać kieliszek białego wina, do drugiej – lekko sparzony, posiekany i przetarty przez sitko jarmuż. Ryż wyłożyć na talerze, ułożyć na nim po dwa kawałki ryby. Jeden kawałek zalać białym sosem, a drugi zielonym.
Dodatkiem do dania powinna być sezonowa surówka.
SMACZNEGO



FILETY  Z  DORSZA  PO  MARYNARSKU

Składniki:
½ kg filetów z dorsza, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera, 2 średnie cebule, 6-8 oliwek, 2 łyżki przecieru pomidorowego, mąka, ½ szklanki śmietany, 4 ziarnka ziela angielskiego, ½ listka laurowego, ostra papryka, olej, sół, zielona pietruszka.
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, posolić, posypać papryką, oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju. Jarzyny oraz cebulę pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do rondelka. Dodać trochę oleju, ziele, listek, sól, trochę papryki, przecier, ½ szklanki wody – całość dusić do miękkości. Pod koniec dodać oliwki, śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki oraz usmażone filety. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku sola.
Podawać z ziemniakami i posiekaną zieleniną.
SMACZNEGO



Carp stew with mushroomsIngredients:1kg carp, 6-8 mushrooms, 1 heaping tablespoon margarine or butter, a tablespoon of flour, 2 medium onions, salt, pepper
Ingredients:Carp cleaned of scales, gut, wash, cut off the head, slice along the bone, so that there are two lobes. Each of them divided into three parts, wash again, drain, season with salt, pepper, coat with flour and fry until golden brown.Then the pieces of fish to translate the saucepan, add the previously cleaned, shredded and fried mushrooms. Water ½ cup water and simmer about 5-10 minutes. Season to taste. Serve with potatoes and red cabbage salad.ENJOY

Fillets of hake with kale
Ingredients:1 and ½ cup of broth from the bones and vegetables, ½ kg hake fillets, 1 cup rice, 1 tablespoon margarine 2 tablespoons flour, 5 grams of kale, a small glass of white wine, 1 egg yolk, ¼ cup cream, salt and pepper.
Ingredients:Boil rice in sypko. Wash fillets, divide into 8 pieces, salt, pepper, coat with flour and fry in hot oil. The margarine and 1 tablespoon of flour to make a white roux, spread with a brew, pull the egg yolk and cream. Season to taste. Sos divided into two parts. For one to add a glass of white wine, the second - slightly sparzony, chopped, and chafed by stainer kale. Rice put on the plates and put on him after two pieces of fish. One piece pour white sauce and one green.In addition to food should be seasonal salad.ENJOY

Fillets of cod with seafood
Ingredients:Half a kilo of fillets of cod, 1 carrot, 1 parsley, a leek, a piece of celery, 2 medium onions, 6-8 olives, 2 tablespoons of tomato puree, flour, ½ cup cream, 4 grains of allspice, bay leaf ½, hot pepper, oil, salt, parsley.
Ingredients:Wash the fillets, season with salt pepper, sprinkle with flour and fry in hot oil.Vegetables and onion cut into thin crescents and toss it into a saucepan.Add a little oil, herb, leaf, salt, some pepper, puree, ½ cup of water - the whole simmer until tender. At the end add the olives, sour cream mixed with a little flour and fried fillets. Boil all together and season to taste with salt.Serve with potatoes and chopped greens.ENJOY